Joskus tuntuu siltä, että omat valinnat ympäristöasioissa ovat vain pisara meressä. Niillä ei tunnu olevan juuri mitään vaikutusta ympäristön tilaan. Testasin ekologisen jalanjälkeni suuruudeen. Testi antoi konkreettisen esimerkin siitä kuinka paljon valintani vaikuttavat ympäristöön.

Ekologisen jalanjälkeni kooksi kasvoi 4,4 hehtaaria eli kulutan noin 6,4 jalkapallokentän suuruisen alueen ekologisesti tuottavaa maata vuodessa. 1,8 hehtaarin henkilökohtainen ekologinen jalanjälki vastaa yhden maapallon laajuista kulutusta globaalisti ajatellen. Jos kaikki eläisivät kuten minä, tarvitsisimme 2,4 maapalloa.

Sivuilla kerrotaan 2,4 maapallon kulutuksella tarkoitettavan sitä, että maapallolla on laskettu olevan 1,8 ha/asukas ekologisesti tuottavaa maapinta-alaa (ekologista kapasiteettia) ja minun ekologinen jalanjälkeni on 2,4 kertaa suurempi kuin 1,8 ha/as. Ekologisen kapasiteetin laskuihin ei huomioida eliölajien säilyttämisen takia luonnonsuojelualueiksi varattavia maa-aloja, jotka siis tulisi vähentää tuosta 1,8 hehtaarista.

Tamperelaisen ekologinen jalanjälki on keskimäärin 5,61 hehtaaria asukasta kohden vuodessa eli en ole ihan pahimmasta päästä. Kaupungissa asuessa on kuitenkin kovin vaikeaa toimia pelkästään valintojensa ynpäristövaikutukset huomioonottaen. Esimerkiksi ruoka on ostettava kaupasta ja lämmitystapaan on kerrostaloasunnossa kovin vaikea vaikuttaa. Ja vaikka kuinka eläisi ekologisesti ja ympäristöä ajatellen, niiin aina löytyy niitä, jotka vähät välittävät...