Yön pimeinä tunteina saattaa miettiä perustavanlaatuisia elämän kysymyksiä. Viime aikoina olen pohtinut mm. seuraavia asioita:

Mikä on monikkossa ja yksikössä olevan juhlan ero?
Oma selitykseni asialle on se, että yksikkömuotoinen juhla, kuten joulu, on yleinen juhlapäivä. Monikkomuotoiset juhlat taas ovat vain muutaman ihmisen / pienen ihmisjoukon juhla(t). Esim. häiden viettämispäivä päätetään etukäteen ja sinne saa kutsun vain valitut ihmiset. Monikkomuotoisia juhlia voi olla samanaikaisesti useita, mutta ne ovat usein toisistaan erillisiä.

Monikkomuoto johtuu siis siitä, että monikkomuotoinen juhla ei ole yleinen, tiettynä päivänä vietettävä, kun yksikkömuotoisia juhlia voi taas olla periaatteessa vain yksi vuodessa. Molempia juhlia voidaan kuitenkin viettää tai juhlia.

Monikkomuotoiset juhlat ovat myös usein sellaisia, että niissä onnitellaan (ehkä hautajaisia lukuunottamatta ja ei ne taida loppujen lopuksi olla edes juhlat) asianomaisia. Yksikkömuotoisissa juhlissa taas ei ole asianomaisia, joten toivotetaan yleisesti hyvää yksikkömuotoista juhlaa.

Milloin voi käyttää päivittelyyn Hyvä tavaton -huudahdusta?

Tarkoitetaanko tällä ihmistä, jolla ei ole tapoja? Eikö silloin olisi paikallaan ennemminkin sanoa "Paha tavaton!"  Vai onko tavaton sittenkin normaalista poikkeavaa? Hyvä tavaton -päivittelyä voitaisiin käyttää silloin, kun päivitellään jotakin positiivisesti poikkeavaa asiaa. Poikkeavuuden ollessa negatiivista olisi kait loogista päivitellä muodolla huono tavaton tai paha tavaton.

Mene ja tiedä, mutta minua mietityttänyt sanonta "tuhannen pillun pärettä" sai selvityksen, kiitos wiki.toimii.netin. Vituke on hilpeä sana.