Helsingin Sanomissa oli tänään juttu HairStoren työoloista ja villeistä käytännöistä. En voinut  kuin kauhistella ja päivitellä (vaikka kauhistelu ja etenkin päivittely onkin kamalaa ja vanhojen tätien puuhaa). Voiko nykypäivän Suomen työelämässä todella olla HairStoren kaltaisia työnantajia?

HairStoressa on ongelmia niin työsopimuksissa, sairauslomien korvauksissa, ylitöiden teettämisessä kuin työilmapiirissäkin. Ammattiliittojen on ollut vaikea puuttua asiaan, koska työntekijät ovat kirjoittaneet nimensä polveileviin ja monitulkintaisiin työsopimuksiin. Suuri osa työntekijöistä ovat nuoria ja kokemattomia.

Sopimusten liitteistä löytyy yksityiskohtaisia määräyksiä siitä, miten saa syödä, sairastaa ja miten työmatkat hoidetaan. Yhdessä sairastumisohjeessa sanotaan muun muassa näin: "Esimieheltä haetaan aamulla liikkeestä maksusitoomus/ lupa terveydenhoitajalle/ lääkärille joka käyntiä varten erikseen ja samalla mitataan kuume, jos kyse on ylähengitystiesairauksista." Ainoastaan kuume katsotaan sairaudeksi, flunssaa tai yskää taas ei.

Toimitusjohtaja on välillä itsekin mitannut sairastuneiden kuumetta ja pitänyt puhutteluja sairastuneille työntekijöilleen. Käsittämätöntä. Mitä järkeä on pitää yskivää ja puolikuntoista työntekijää töissä? Työntekijä ei parane kunnolla, jos hän ei saa pitää sairaslomaa ja levätä. Samalla hän levittää tautia asiakkaisiin ja muihin työntekijöihin. Tuskinpa toimitusjohtaja tai myymäläpäällikkö on edes oikea ihminen arvioimaan sitä, onko joku sairasloman tarpeessa vai ei. Vai onko heillä kenties lisäksi sairaanhoitajan tai lääkärin koulutus?

Nuoret työntekijät joutuvat tekemään itku kurkussa ja uupuneina töitä, koska he eivät uskalla irtisanoutua uhkasakon pelossa. Epäkohdista huomauttaminen taas on työntekijöiden mukaan johtanut pompottamiseen ja kohtuuttomiin määriin ylitöitä. Alistuminen on ollut monen työntekijän kohtalo. Millaisen kuvan nuoret saavat työelämästä, jos ensimmäisen työpaikan toimintatavat ovat tätä luokkaa?

Joidenkin päällikkötason työntekijöiden omaatuntoa on alkanut kolkuttaa ja he ovat irtisanoutuneet tehtävistään. Seuraavaksi mennessäni kampaajalle taidan tehdä päätökseni kampaajasta muunkin kuin pelkän hinnastossa olevan lukeman perusteella.